Turbeskrivelser

 • Tur nr. 1 - Nordsøstien/Skagen Klitplantage
  PRIS: DKK 129
  Fredag den 7.september kl. 09.00

  Turen går fra Hotel Skagen Strand ned til stranden, og herfra følger vi Nordsøstien til den Tilsandede Kirke. Kirken, hvis navn er Sct. Laurentii kirke, var Skagens sognekirke fra slutningen af 1300-tallet til 1795, hvor den blev lukket på grund af sandflugten, som gennem mere end 200 år havde lagt store dele af landskabet øde. Af kirken står kun tårnet tilbage.

  Vi holder pause ved kirken, og derefter går vi til Stationen på Frederikshavnsvej, hvorfra turen fortsætter gennem Skagen Klitplantage. Skagen Klitplantage ligger mellem to have og er en af de mange statsejede klitplantager, som siden midten af 1800-tallet blev etableret langs Jyllands nord- og vestkyst som et værn imod vestenvind og sandflugt. Få klitplantager er så charmerende som denne. Vi vandrer langs cykelruten tilbage til hotellet. Det er muligt at tage toget retur fra Stationen på Frederikshavnsvej. Da bliver turen 11 km kortere.

  Tilmeldingsafgift inkluderer en madpakke bestående af sandwich, frugt og vand

  Guider: Erik Ravn-Jensen og Anni Petersen

  Længde : 25 km| Varighed : 8 timer | Sværhedsgrad : Middels

  Rutekort:

 • Tur nr. 2 - I H.C. Andersens fodspor
  PRIS: DKK 139
  Fredag den 7. september kl. 09.30

  Vi starter ved Hotel Skagen Strand og går til Hulsig station, hvorfra vi tager toget til Strandby. Her blev Danmarks største vikingeskat fundet for 4 år siden. Herfra vandrer vi ad de gamle stier mod nord i en afvekslende natur med mange historier og store naturoplevelser som det store hav, de flotte skove og de smukke heder. Mennesket har boet her i tusinder af år og vandret gennem området. På turen vil vi møde de gamle herregårde og det gamle Fladstrand og ikke mindst høre historien om Frederikshavn, der har 200 års jubilæum

  Turen går fra Strandby til Jerup, hvor vi tager toget tilbage til Hulsig.

  Tilmeldingsafgift inkluderer togbillet tur/retur og en madpakke bestående af sandwich, frugt og vand.

  Guide: Naturvejleder Bo Storm

  Længde : 8 km | Varighed : 6 timer | Sværhedsgrad : Middels

 • Tur nr. 3 - Gennem Ålbæk Klitplantage
  PRIS: DKK 119
  Fredag den 7. september kl. 09.45

  Turen starter ved Hotel Skagen Strand, og vi kører med tog fra Hulsig station til Ålbæk station, hvor vi skal gå ca. én km ad asfalteret vej. Herefter går turen ad stier og små veje gennem en del af Ålbæk Klitplantage, som blev anlagt i 1881 i et forsøg på at bremse sandflugten, som havde hærget hele Skagens Odde siden 1600-tallet. Her passerer vi området ”Sibirien”, Nordre og Søndre stenslette.
  Stensletterne blev dannet ved opskylning af strandvolde langs oddens kyst, som lå her for ca. 4.500 år siden. Stenene på sletterne har ligget med samme side opad og er gennem årtusinder blevet slebet af det sand, vinden har ført hen over dem, hvilket gør landskabet til noget helt specielt. Turen går videre gennem Gårdbogårds gamle egekrat, som sandsynligvis er rester efter den oprindelige egeskov, der engang dækkede landsdelen. Herfra fortsætter turen videre lang Knasborg Å, som afvander området vest for Ålbæk Klitplantage og leder vandet ud i Kattegat. Turen afsluttes med en togtur tilbage til Hotel Skagen Strand.

  Tilmeldingsafgift inkluderer en madpakke bestående af sandwich, frugt og vand

  Guide: Peter Hansen

  Længde : 10 km | Varighed : 4 timer | Sværhedsgrad : Let – Dog ikke egnet for barnevogn eller kørestol

 • Tur nr. 4 - Råbjerg Mile
  PRIS: DKK 129
  Fredag den 7. september kl. 13.30

  Råbjerg Mile er en højhastighedsvandremile; her har vind og vejr igennem år og dag skabt store forandringer i landskabet. Hvilke vindretninger vil i fremtiden bestemme målet for sandmasserne?

  Under milens vandring igennem landskabet tages der liv, samtidig opstår der nyt liv og nye levesteder. Mange truede arter trives i denne mosaik af naturtyper, f.eks. løgfrø, strandtudser og markfirben samt et rigt fugleliv og mange spændende planter.

  Findes der stjernestøv i Danmarks største ørkenlandskab?
  Findes der kødædende planter ved milen? Medbring gerne flere spørgsmål.

  Tilmeldingsafgift inkluderer en madpakke bestående af sandwich, frugt og vand

  Guide: Freelance naturvejleder Villy K. Hansen

  Længde : 10 km | Varighed : 4 timer | Sværhedsgrad : Let – i milen vandrer vi dog hovedsagelig blot i sand

 • Tur nr. 5 - Nordsøstien/Bunken Klitplantage
  PRIS: DKK 119
  Fredag den 7. september kl 14.00

  Vi starter fra Skagen Strand Hotel og følger Nordsøstiens kulturhistoriske spor, storslåede landskaber og smukke naturområder et stykke ind i naturskønne Bunken Klitplantage. Her findes et rigt dyreliv og planteliv, mange sorter af træer, samt en skøn udsigt til Skagen, Ålbæk, Hirsholmene og Frederikshavn.

  Vi vandrer langs både større og mindre stier, så turen bliver afvekslende, og vi kommer blandt andet kommer forbi Tudsehavet, som er en kunstig sø, som blev gravet ud i slutningen af 1800-tallet. Tudsehavet er et ældre navn for et vådt område.

  På den sidste del af turen går vi over jernbanen og via små stier ned til hovedvejen, som vi krydser. Derefter vandrer vi et stykke langs den smukke strand, inden vi går op mod hotellet igen.

  Tilmeldingsafgift inkluderer en madpakke bestående af sandwich, frugt og vand

  Guide: Gunnar Jørgensen

  Længde : 12 km | Varighed : 3 timer | Sværhedsgrad : Middels

 • Tur nr. 6 - Stavgang
  PRIS: DKK 119
  Fredag den 7. september kl. 14.45
  Introduktion for nybegyndere kl. 14.15

  Kom med til Stavgang. Effektiv træning samtidig med, at du får set naturen på nært hold. Stavgang – eller Nordic Walking, som motionsformen også kaldes – er meget effektiv træning. Takket være stavene bliver pulsen højere, og kalorieforbrændingen øges, fordi musklerne i armene aktiveres og bruges til at skubbe kroppen fremad. Samtidig udmærker stavgang sig ved at være konditionstræning, hvor alle kroppens muskler er i aktion, og ydermere er stavgang skånsom træning for kroppens led.

  Stavgang er for alle – uanset alder og formkurve. Og udover at det er effektiv træning, får du også masser af frisk luft og farve i kinderne.

  Inden turen starter, gives der en halv times introduktion for nybegyndere.

  Turen foregår i området syd og nord for Hotel Skagen Strand.

  Tilmeldingsafgift inkluderer en madpakke bestående af sandwich, frugt og vand. Vi opfordrer til, at du har egne stave med. Ellers er der mulighed for at låne.

  Guide: Asbjørn Skat

  | Varighed : 4 timer | Sværhedsgrad : Let

 • Tur nr. 7 - Aftentur i Bunken Klitplantage
  PRIS: DKK 99
  Fredag den 7. september kl. 21.00

  Når mørket sænker sig, kan vores andre sanser end synet give os en helt anderledes oplevelse af skovens dufte og lyde. Denne aften-/nattur giver dig mulighed for en sanselig oplevelse, som du ikke får i dagslys.

  Turen starter ved Hotel Skagen Strand, og vi vandrer ad stier og små veje gennem en del af Bunken Klitplantage. Underlaget, vi vandrer på, vil skifte mellem asfalt, græs, grus og sand. Tag fornuftigt fodtøj på, idet vi skal gennem et område, hvor der lever en del hugorme, og det kan være vanskeligt at skelne mellem dem og trærødder på en sandsti i mørket. Tænk derfor over dit fodtøj.

  Guide: Peter Hansen

  Længde : 10 km | Varighed : 3-4 timer | Sværhedsgrad : Let

 • Tur nr. 8 - Kyst til kyst - en landskabstur på Skagens Odde
  PRIS: DKK 129
  Lørdag den 8. september kl. 09.30

  Turen er  for vandringsfolk med et godt bentøj. Ruten er lagt, så vi kommer igennem klitplantage, over Hulsig Hede, kysten ved Kattegat, Sandmilen og barske klitter ved Skagerrak.
  På turen forsøger vi at danne os et billede af, hvordan landskabet kan have set ud i gennem århundreder; hvordan kan det have set ud før sandflugten?
  Landskabet er nu en mosaik af naturtyper, hvilket spiller en stor rolle for biodiversiteten. Vi tager en snak om fugle og dyrelivet. Medbring gerne spørgsmål, så vi kan få en god snak.

  I vor tid er det for mange en tradition at fremstille bjesk. På mange egne har man altid haft kendskab til urternes nyttige egenskaber. Bjesk er en urte- eller kryddersnaps, der efterhånden er blevet til Vendsyssels nationaldrik . Det er en lang tur, så for det gode helbreds skyld prøvesmager vi en bjesk eller to.

  Tilmeldingsafgift inkluderer en madpakke bestående af sandwich, frugt og vand

  Guide: Freelance naturvejleder Villy K. Hansen

  Længde : 22 km | Varighed : 6,5 timer | Sværhedsgrad : Svær

 • Tur nr. 9 - Grenen og den Tilsandede Kirke
  PRIS: DKK 139
  Lørdag den 8. september kl. 09.45

  Vi starter fra Skagen Strand Hotel og tager toget til Skagen. Fra Skagen st. går vi til Vippefyret, Danmarks første vippefyr med åben brændekurv – opført i 1627. Herfra går vi videre ud til Grenen, som er Danmarks nordligste punkt og et unikt naturfænomen, hvor de to have, Skagerrak og Kattegat, mødes, og man kan tydeligt se hvor bølgerne kulminerer med hinanden. Grenen er et fascinerende udflugtsmål, som består af aflejret sand og grus, som er blevet transporteret af de stærke strømme, og over de sidste 100 år er strandvolden vokset 1 km i længden. Den store strandflade yderst på Grenen er i konstant bevægelse, hvor der jævnligt opstår lagunesøer, som tiltrækker blandt andet vadefugle.

  Via Højen og Flagbakken kommer vi til Den Tilsandede Kirke, hvor kirketårnet er alt, som stikker op af sandet. Resterne af byens gamle kirke er blevet vandreklittens bytte. Turen tilbage til hotellet går med tog fra Frederikshavnsvej St.

  Tilmeldingsafgift inkluderer en madpakke bestående af sandwich, frugt og vand. Desuden togbillet til Skagen og retur.

  Guider: Erik Ravn-Jensen, Anni Petersen og Peter Hansen

  Længde : 20 km | Varighed : 6-7 timer | Sværhedsgrad : Middels

 • Tur nr. 10 - Stavgang
  PRIS: DKK 119
  Lørdag den 8. september kl. 09.00
  Introduktion for nybegyndere kl. 08.30

  Kom med til Stavgang. Effektiv træning samtidig med, at du får set naturen på nært hold. Stavgang – eller Nordic Walking, som motionsformen også kaldes – er meget effektiv træning. Takket være stavene bliver pulsen højere, og kalorieforbrændingen øges, fordi musklerne i armene aktiveres og bruges til at skubbe kroppen fremad. Samtidig udmærker stavgang sig ved at være konditionstræning, hvor alle kroppens muskler er i aktion, og ydermere er stavgang skånsom træning for kroppens led.

  Stavgang er for alle – uanset alder og formkurve. Og udover at det er effektiv træning, får du også masser af frisk luft og farve i kinderne.

  Inden turen starter, gives der en halv times introduktion for nybegyndere.

  Turen foregår i området syd og nord for Hotel Skagen Strand.

  Tilmeldingsafgift inkluderer en madpakke bestående af sandwich, frugt og vand. Vi opfordrer til, at du har egne stave med. Ellers er der mulighed for at låne.

  Guide: Asbjørn Skat

  | Varighed : 3 timer | Sværhedsgrad : Let

 • Tur nr. 11 - Bunken Klitplantage/Birkesø
  PRIS: DKK 119
  Lørdag den 8. september kl. 13.30

  Fra Hotel Skagen Strand går vi ud ad Anesvej, hvorefter vi følger små stier og veje hen til den naturskønne Bunken Klitplantage med sit rige dyre- og planteliv. I 1800-tallet begyndte den danske stat systematisk at sætte ind mod sandflugten, og klitplantager var en af måderne at gøre det på. Plantagerne blev plantet til med blandt andet bjergfyr, som trivedes godt i sandet – og holdt på det. Man sagde, at ’man rullede et tæppe af bjergfyr ud over sandet’. Når du går en tur i Bunken Klitplantage, kan du forestille dig, at området tidligere udelukkende var dækket af sand.

  Vi kommer forbi Birkesø, som er en af de er tre små kunstigt anlagte søer. Lillesø blev gravet i 1964, Birkesø i 1978 og Paddesø ca. 1990. Søbredderne ved alle tre søer er tæt bevokset med birk, pil og rynket rose, som Naturstyrelsen indimellem skærer ned for at sikre lys. I alle tre søer er vandstanden noget svingende. Du kan fiske i både Lillesø og Birkesø. Paddesø derimod blev anlagt for at give frøer og tudser gode livsvilkår. Her er der aldrig udsat hverken fisk eller ænder.

  På den sidste del af turen går vi nordpå langs stranden, og efter ca. 1 km til vi er tilbage ved hotellet.

  Tilmeldingsafgift inkluderer en madpakke bestående af sandwich, frugt og vand

  Guide: Gunnar Jørgensen

  Længde : 11,5 km | Varighed : 3 timer | Sværhedsgrad : Middels

 • Tur nr. 12- Den røde bænk
  PRIS: DKK 119
  Søndag den 9. september kl. 09.45

  Vi passerer Hulsig Kirke, som blev bygget i 1893 for at spare sognebørnene i Hulsig den lange tur til enten Skagen eller Raabjerg Kirke. Vi går videre i området ”Pælens Mile”, som har et meget rigt dyre- og planteliv, og kommer til den røde Bænk, der byder på en flot udsigt over Ålbæk bugt.  Bugten strækker sig fra Skagen i nord, godt 30 km mod syd til Hirsholmene og Frederikshavn. Bugten er en del af Kattegat og var meget brugt som ankerplads før mødet med vestenvinden i Skagerrak ved Skagen.

  Tilmeldingsafgift inkluderer en madpakke bestående af sandwich, frugt og vand

  Guider: Erik Ravn-Jensen og Anni Petersen

  Længde : 7 km | Varighed : 3 timer | Sværhedsgrad : Middels